buitenland

Gijzeling Duitsland beëindigd, gegijzelden ongedeerd

Door Anna Vossers - 19 augustus 2013

De gijzeling in de Duitse plaats Ingolstadt is maandagmiddag beëindigd. De gijzelnemer is daarbij lichtgewond geraakt, de twee gemeenteambtenaren die nog werden vastgehouden zijn ongedeerd.

Het lijkt erop dat de politie bij de bevrijdingsactie op de man geschoten heeft, meldt de Donau Kurier maandagmiddag om 17.50 uur in een liveblog. Een half uur eerder meldde de politie nog dat de dader döner te eten had gekregen.

Stalker

Eerder op maandag bevestigde de Beierse politie dat een speciaal team er na zware onderhandelingen in was geslaagd de gijzelnemer over te halen om een burgemeester die ook werd vastgehouden, vrij te laten. De gijzelnemer zou een 24-jarige stalker van één van de ambtenaren zijn.

De timing van de gijzeling was opvallend, omdat bondskanselier Angela Merkel maandagmiddag Ingolstadt zou bezoeken. Haar woordvoerder ontkent dat de gijzeling iets te maken heeft met haar campagnebezoek, maar Merkel heeft de bijeenkomst wel afgezegd.

De politie was met 208 manschappen rond het gemeentehuis aanwezig en had regelmatig contact met de gewapende gijzelnemer. De man kreeg vanwege het stalken van de medewerker al een voorwaardelijke straf van een jaar en acht maanden opgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.