buitenland

Gijzeling in Duits gemeentehuis vlak voor bezoek Merkel

Door Anne-Marie Spermon - 19 augustus 2013

Een nog onbekende man gijzelt verscheidene mensen in het gemeentehuis van de Duitse plaats Ingolstadt. Bondskanselier Angela Merkel zou het raadhuis later vandaag bezoeken.

Dat melden verschillende Duitse media.

Onderhandeling

De gijzelnemer, naar het schijnt 24 jaar oud, drong maandagochtend omstreeks 9.00 uur het gemeentehuis van het Beierse Ingolstadt binnen. De man houdt waarschijnlijk drie mensen in gijzeling en is naar eigen zeggen gewapend met een pistool.

Hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Hoewel de politie inmiddels onderhandelt met de gijzelnemer, heeft hij nog geen enkele eis bekendgemaakt. Een speciaal crisisteam bereidt zich voor om het gebouw eventueel binnen te gaan.

Evacuatie

Er wordt veel gespeculeerd over de identiteit van de gegijzelden. Burgemeester Sepp Mißlbeck zou onder de gegijzelden zijn; hij is tot dusver vermist en zijn auto staat op de parkeerplaats van het gemeentehuis.

Een deel van de mensen in en rondom het gebouw kon, nadat duidelijk werd dat iemand het raadhuis was binnengedrongen, nog worden geëvacueerd.

Stalker

Later vandaag, rond 17.00 uur, zou Angela Merkel een bezoek brengen aan de stad vanwege een campagnebijeenkomst. Het is nog onduidelijk of de gijzeling daar iets mee te maken heeft. De geplande bijeenkomst is afgezegd.

Er gaan hardnekkige geruchten dat de gijzeling ook een persoonlijk motief zou kunnen hebben,  omdat de dader een stalker van één van de gemeenteambtenaren zou zijn. Hij is mogelijk uit een psychiatrische inrichting ontsnapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.