buitenland

Grootste Maya-beeldhouwwerk ooit ontdekt

Door Anne-Marie Spermon - 08 augustus 2013

In Holmul, een ruïnestad in Guatemala, is een enorm fries van het Midden-Amerikaanse Mayavolk ontdekt. Het beeldhouwwerk is met zijn 8 meter breed en 2 meter hoog het grootste fries dat tot nu toe is gevonden.

Dat meldt de NOS donderdagochtend.

Uitzonderlijk goede staat

Met de term ‘fries’ wordt in de archeologie een verhalende afbeelding bedoeld, die door veel oude volkeren in reliëf op hun openbare gebouwen werd aangebracht.

Archeologen zijn erg verheugd met de vondst, vooral omdat het 1400 jaar oude fries nog in zeer goede staat verkeert. Ongeveer 95 procent van het kunstwerk is nog intact.

Informatie

De ontdekker van het fries, archeoloog Francisco Estrada-Belli, kan zijn geluk niet op: ‘zo’n ontdekking doe je maar één keer in je leven’.

De enorme afbeelding toont drie rijk geklede leidersfiguren uit de Mayageschiedenis en geeft volgens experts veel informatie over de politieke organisatie van het oude volk.

Voorjaar

Het fries werd gevonden onder een eerder ontdekte piramide, vlakbij een door plunderaars gegraven tunnel.

In Holmul zijn nog meer overblijfselen van de Maya’s gevonden. Die kunnen echter pas komend voorjaar worden onderzocht, vanwege het huidige regenseizoen in Guatemala.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.