buitenland

‘Honderden doden na gebruik zenuwgas door Syrisch regeringsleger’

Door Anna Vossers - 21 augustus 2013

Minstens 213 mensen zijn woensdag in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus gedood door een aanval met zenuwgas. Het chemische wapen zou tegen de oppositie zijn ingezet door het regeringsleger van president Bashar al-Assad.

Dat meldt persbureau Reuters. Onder de slachtoffers zouden ook vrouwen en kinderen zijn. Al-Arabiya heeft het zelfs over ten minste 640 doden.

Raketten

Volgens rebellen zijn raketten geladen met een zenuwgas op de voorsteden van Ain Tarma, Zamalka en Jobar afgevuurd. Activisten zeggen dat het dodental waarschijnlijk nog hoger ligt. De 213 doden zouden zijn geteld in ziekenhuizen in de Ghouta-regio ten oosten van Damascus.

De Syrische ontkent de aantijgingen en zegt dat het oppositie valse berichten verspreidt om wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (VN) af te leiden van hun werk.

Eerder verklaarde het Amerikaanse Witte Huis al zeker te weten dat Assad het giftige gas Sarin tegen eigen burgers heeft ingezet. Maar niet alleen het regeringsleger zou gebruik maken van chemische wapens: een VN-onderzoekscommissie liet vorige maand weten dat ook de rebellen chemische wapens hebben ingezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.