buitenland

‘Hoofd Al-Qa’ida gaf persoonlijk bevel tot aanslag’

Door Anna Vossers - 06 augustus 2013

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben informatie onderschept van de belangrijkste man van Al-Qa’ida, Ayman al-Zawahri, en het hoofd van Al-Qa’ida op het Arabische Schiereiland, Nasser al-Wuhayshi. In ‘elektronische informatie’ gaf Al-Zawahri opdracht tot een aanslag op korte termijn.

Het gesprek werd door de Amerikanen erg serieus genomen, omdat het ging om twee topmannen en omdat er een concrete datum voor een terroristische daad werd genoemd. Dat schrijft The New York Times maandag.

Ambassades

In het gesprek werd zondag 4 augustus genoemd als datum voor een aanval. Het doelwit werd echter niet duidelijk. De Amerikanen noemen het de ernstigste terroristische dreiging sinds 11 september 2001.

Het gesprek was aanleiding voor een veiligheidswaarschuwing voor reizigers. Daarnaast leidde de waarschuwing tot sluiting van ruim twintig Amerikaanse ambassades in onder meer het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Meer dan twintig landen volgden het Amerikaanse voorbeeld. Ook de Nederlandse ambassade in Jemen is uit voorzorg dicht tot en met maandag 12 augustus.

Bin Laden

The New York Times heeft de informatie over het gesprek van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gekregen, officieel is die niet bevestigd.

Al-Zawahri is de opvolger van Osama bin Laden. Deskundigen denken dat zijn gesprek met Nasser al-Wuhayshi, die vanuit Jemen opereert, erop wijst dat de Jemenitische tak van Al-Qa’ida steeds belangrijker wordt. Het is namelijk erg zeldzaam dat Al-Zawahri zijn plannen deelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.