buitenland

Interim-president Egypte: internationale bemiddeling mislukt

Door Anna Vossers - 07 augustus 2013

De pogingen om met hulp van buitenlandse bemiddelaars een einde te maken aan de politieke crisis in Egypte zijn mislukt. Interim-president Adly Mansour stelt de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor het stuklopen van de gesprekken.

Afvaardigingen van de Verenigde Staten, Qatar, de Europese Unie en de Verenigde Arabische Emiraten hebben getracht de politieke crisis in Egypte te bezweren. Mansour heeft woensdag gezegd dat de ‘fase van diplomatieke inspanningen vandaag is beëindigd’, meldt de BBC.

Moslimbroederschap

Mansour zegt dat het mislukken ‘volledig’ aan de Moslimbroederschap te danken is en dat de gehele interim-regering vindt dat de zitdemonstraties van Morsi-aanhangers moeten worden beëindigd. Die zijn al vijf weken bezig. De Moslimbroeders willen dat de op 3 juli afgezette president Morsi weer aan het werk gaat.

Dinsdag waarschuwden de Amerikaanse senatoren John McCain en Lindsay Graham dat het mogelijke stuklopen van de onderhandelingen zou kunnen leiden tot nieuwe bloederige gevechten. De Egyptische autoriteiten zouden hun geduld verliezen en er niet voor terugdeinzen de protesten van Morsi-aanhangers met geweld op te breken.

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken is woensdag in Egypte. Hij zegt op zijn Facebookpagina dat hij heeft gesproken met Mansour en dat hij later op de dag met onder meer de Moslimbroederschap en de Nour-partij overlegt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.