buitenland

Iran en Rusland waarschuwen voor aanval op Syrië

Door Shari Deira - 28 augustus 2013

Rusland heeft woensdag opnieuw gewaarschuwd voor een militaire interventie in Syrië. Een aanval om het regime te straffen voor de vermeende de inzet van chemische wapens, zou de hele regio destabiliseren. Ook Iran geeft een waarschuwing.

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) benadrukte dat woensdag tegenover de speciale gezant van de Verenigde Naties (VN) Lakhdar Brahimi.

Aap

Rusland heeft in de tussentijd enkele Russische burgers uit Syrië geëvacueerd. Ongeveer honderdtachtig Russen hebben aangegeven dat zij niet langer in het door oorlog verscheurde land willen blijven. Volgens het  Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wonen zo’n 30.000 Russen in Syrië.

Dinsdag liet de Russische vicepremier Dmitri Rogozin zich op Twitter niet zo diplomatiek uit over de plannen van westerse landen voor Syrië. ‘Het Westen gedraagt zich ten opzichte van de islamitische wereld als een aap met een granaat.’

Israël

Ook voor Iran is een inval geen optie. De opperste leider ayatollah Ali Khamenei noemt een militair ingrijpen ‘een ramp voor de regio’.

Voorzitter Ali Laridjani van het Iraanse parlement deed ook een duit in het zakje. Een oorlog met Syrië zou ook Israël bedreigen: ‘Wij waarschuwen het Westen: bij een oorlog in Syrië moeten jullie je ook zorgen maken om jullie bastaard kind in de regio.’

Aanval

Inspecteurs van de VN zijn weer op pad gegaan om onderzoek te doen naar de inzet van chemische wapens rondom Damascus. Zij zijn maandag begonnen met hun onderzoek en werden daarbij onder vuur genomen door sluipschutters.

De Verenigde Staten voeren mogelijk donderdag al een ‘beperkte’ militaire aanval uit op Syrië. Het is daarbij niet de bedoeling dat president Bashar al-Assad of het regeringsleger wordt uitgeschakeld, melden bronnen.

De actie zou vooral bedoeld zijn om een signaal te geven dat Assad met de gifgasaanval een grens heeft overschreden. Mogelijke doelwitten zijn bunkers, vliegvelden en artillerie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.