buitenland

Israël laat 26 Palestijnse gevangenen vrij

Door Shari Deira - 12 augustus 2013

Israël laat de komende dagen de eerste groep Palestijnse gevangenen vrij. Nabestaanden zijn boos over de vrijlating van de gevangenen.

Premier Benjamin Netanyahu liet zondagavond in een verklaring weten dat de eerste groep gevangenen wordt vrijgelaten.

Gevangenen

Inmiddels is er ook een lijst met namen gepubliceerd, nadat de nabestaanden van slachtoffers op de hoogte waren gesteld. Op de lijst is te zien waarvoor en wanneer de gevangenen zijn veroordeeld. Veertien gevangenen gaan terug naar de Gazastrook, twaalf naar de Westelijke Jordaanoever.

Nabestaanden hebben nog de mogelijkheid om bezwaar te maken bij de rechter. De kans dat dit zin heeft, is nauwelijks aanwezig.

Vrede

De aankondiging komt twee dagen voor Israël en de Palestijnen weer verder gaan met de vredesonderhandelingen. De vrijlating van gevangenen was een belangrijke voorwaarde van de Palestijnen. Israëliërs zijn het niet eens met het besluit.

Vorige week maakte Israël bekend dat het opnieuw huizen wil bouwen op de betwiste Westelijke Jordaanoever. De regering geeft toestemming voor de bouw van bijna 1.200 huizen, maakte minister Uri Ariel (Huisvesting) bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.