buitenland

Israël laat eerste Palestijnse gevangenen volgende week vrij

Door Shari Deira - 04 augustus 2013

Israël laat op 13 augustus de eerste groep Palestijnse gevangenen vrij van de in totaal 104 Palestijnen die vrijkomen. Het zou gaan om 26 gevangenen.

De Palestijnse hoofdonderlaar Saeb Erekat heeft dat zondag gezegd. Israël heeft niet gereageerd op de boodschap.

Levenslang

De Israëlische onderhandelaar Tzipi Livni zei eerder al dat binnenkort de eerste Palestijnse gevangenen zouden worden vrijgelaten. Daarbij noemde ze echter geen datum.

De vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen maakt onderdeel uit van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnen zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In Israël is er veel weerstand tegen de vrijlating van de gevangenen.

Vredesakkoord

De vredesgesprekken lagen jaren stil vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid. Deze week gingen de onderhandelingen van start in Washington samen met de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) en gaan volgende week verder in Jeruzalem.

De Amerikanen hopen binnen negen maanden een vredesakkoord te bereiken. Zij streven naar een zogeheten tweestaten-oplossing, een Israëlische en Palestijnse staat naast elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.