buitenland

Israël vernietigt raket boven badplaats

Door Tom Reijner - 13 augustus 2013

Het Israëlische antiraketsysteem Iron Dome heeft in de nacht van maandag op dinsdag een raket onschadelijk gemaakt. Dat gebeurde bij de badplaats Eilat in het zuiden van Israël. De raket richtte geen schade aan.

Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet is de aanval opgeëist door een jihadistische organisatie. Deze organisatie is actief in de Gazastrook en de Egyptische Sinaï-woestijn.

Stress

De explosies en sirenes die na de beschieting afgingen, zorgden in de stad voor paniek. Een hotelmedewerker zei tegen Ynet dat ‘toen de sirenes werden geactiveerd mensen hun kamers uitrenden, naar de trappen’.

Een andere bewoner van Eilat stelde dat het ‘stressvol’ is en dat de schuilkelder wordt opgezocht. ‘We gaan er slapen,’ aldus de bewoner.

Luchtafweer

In april werd Eilat ook al beschoten vanuit de woestijn. Toen kwamen twee raketten in Israël terecht. Een daarvan belandde in stedelijk gebied.

Naar aanleiding van die beschietingen besloten de Israëliërs om het al bestaande antiraketsysteem te versterken. Het is de eerste keer sinds de versterking van het antiraketsysteem dat een raket werd vernietigd bij Eilat.

Donderdag besloot Israël tot een tijdelijke sluiting van de luchthaven van Eilat. Ook dat had vermoedelijk te maken met toegenomen dreiging vanuit de Sinaï-woestijn. Eilat wordt momenteel druk bezocht door toeristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.