buitenland

Italiaanse ex-premier Berlusconi definitief veroordeeld voor fraude

01 augustus 2013

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar vanwege belastingfraude. Alleen de duur van het verbod op het uitoefenen van een publieke functie moet door het gerechtshof van Milaan worden herzien.

Het arrest werd donderdagavond rond 19.40 uur door een raadsheer van het Hof van Cassatie in Rome uitgesproken.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Berlusconi definitief voor een strafbaar feit wordt veroordeeld.

Belastingfraude

De rechtbank en later het gerechtshof hadden Berlusconi veroordeeld tot vier jaar cel en een verbod op publieke functie van vijf jaar vanwege belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset.

Alleen over het eerste deel van die uitspraak is nu geen discussie meer. De lengte van het tweede deel, het verbod op publieke functie, moet worden herzien, maar het verbod zelf is eveneens definitief.

Onschendbaar

Omdat Berlusconi senator is, kan hij niet strafrechtelijk worden veroordeeld. Een geheime stemming in de Senaat moet nu uitmaken of de onschendbaarheid van Berlusconi wordt opgeheven.

Als dit gebeurt, gaat Berlusconi nog altijd niet de gevangenis in. Dit heeft te maken met de Amnestiewet die de overbevolkte gevangenissen in Italië moet tegengaan. Bovendien zal Berlusconi vanwege zijn leeftijd geen celstraf maar een huisarrest moeten uitzitten.

Publieke functie

Belangrijker is dan ook het verbod op het uitoefenen van een publieke functie waar de lengte nog door het hof van Milaan zal moeten worden bepaald. Dit verbod zou mogelijk grote gevolgen voor de huidige regering hebben, waar de partij van Berlusconi deel van uitmaakt.

Mogelijk laat de multimiljardair de senatoren kiezen: óf ze laten hem zijn onschendbaarheid houden, óf ze laten de regering vallen.

Fraude

Mediaset kocht filmrechten op in de Verenigde Staten via zusterbedrijfjes in belastingparadijzen. Door de prijzen op te drijven van deze filmrechten, werd de winst ogenschijnlijk teruggebracht en ging er veel geld buiten het zicht van de fiscus naar deze belastingvriendelijke oorden.

Berlusconi heeft altijd volgehouden dat hij niets van deze praktijken heeft geweten. Maar de rechters geloven hier niets van. Bovendien was hij als president van het bedrijf verantwoordelijk voor het beleid van het bedrijf.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.