buitenland

John Kerry: Syrische regering zat achter gifgasaanval

Door Anna Vossers - 26 augustus 2013

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt zeker te weten dat het regeringsleger van Bashar al-Assad achter de aanval van woensdag met chemische wapens zit. President Obama is volgens Kerry vastbesloten om de verantwoordelijken voor de gifaanval in Syrië te straffen.

In een felle toespraak noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken maandagmiddag om drie uur (Amerikaanse tijd) de aanval, die volgens hem ‘niet meer te ontkennen’ valt en waar ‘geen excuus voor is’, een ‘morele obsceniteit’.

Getuigen

Via foto- en videobeelden ‘zijn we allemaal getuigen’, aldus Kerry, van het ‘menselijk lijden’ in Syrië. ‘We kunnen dit niet negeren’, zei hij.

Op dit moment wordt ‘aanvullende informatie’ nog onderzocht, aldus Kerry, maar de ethische grens van het gebruik van chemische wapens ‘kan niet worden overschreden zonder consequenties’. Kerry verwijt Assad bewijzen van het gebruik van gifgas te verdoezelen. De Syrische regering verbood VN-inspecteurs vijf dagen lang de toegang tot de buitenwijken waar de aanval plaatshad.

Inspectie

VN-inspecteurs zijn maandag begonnen met hun onderzoek naar de aanval. Zij hebben in een buitenwijk van Damascus bloedmonsters van slachtoffers genomen en er gepraat met slachtoffers en ooggetuigen. Dat heeft een VN-woordvoerder maandag gezegd.

Hoewel zowel de rebellen als het regeringsleger een wapenstilstand hadden toegezegd, werd het konvooi van wapeninspecteurs maandagmiddag aangevallen door scherpschutters.

Mouadamiya

De inspecteurs bezochten de zuidwestelijke buitenwijk Mouadamiya, een van vier buitenwijken waar woensdag voor zonsopgang chemische wapens zouden zijn ingezet, waarschijnlijk door het leger van Assad. De regering ontkent alle betrokkenheid en zegt dat de rebellen die tegen zijn bewind vechten achter de aanval zitten.

Naar schatting tussen 500 en 1.300 burgers zijn omgekomen bij de vermeende gifgasaanval. Als het inderdaad om een chemische aanval gaat, is het de dodelijkste chemische aanval sinds Saddam Hoessein in 1988 duizenden Koerden met chemische wapens doodde in Irak, schrijft persbureau Reuters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.