buitenland

John Kerry: zeker 1.429 doden door chemische wapens

Door Anna Vossers - 30 augustus 2013

Het bewijs voor het gebruik van chemische wapens in Syrië is helder en onweerlegbaar. Zeker 1.429 mensen, onder wie 426 kinderen, zijn gedood bij de aanval met chemische wapens van vorige week woensdag.

Het is niet duidelijk wanneer de Verenigde Staten gaan ingrijpen in Syrië, maar de Amerikaanse regering wil Assad voor het gebruik van chemische wapens straffen en zal de Verenigde Naties negeren als die een militaire actie blokkeren.

Dat bleek uit een toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, van vrijdag.

Bewijzen

‘We weten dat Assad het grootste arsenaal aan chemische wapens heeft van het hele Midden-Oosten, we weten dat hij ze meerdere keren heeft ingezet en we weten dat hij ze tegen zijn bevolking heeft gebruikt,’ zei Kerry vrijdag.

Kerry zegt bewijs te hebben dat drie dagen voor de aanval met chemische wapens van 21 augustus voorbereidingen werden getroffen bij een depot voor chemische wapens. Hij zegt te weten waar en wanneer de raketten zijn afgeschoten en waar ze zijn geland. Dat was alleen in buurten die onder controle van oppositiegroepen staan.

Vervolgens blokkeerde het regime van Assad vier dagen lang de toegang tot die wijken. Toen VN-inspecteurs wel werden toegelaten, hadden zij met veel restricties te maken.

Actie

Na een decennium van conflicten zijn de Amerikanen moe van oorlog, zei Kerry, maar ‘we kunnen de ogen niet sluiten’ voor wat er in Syrië is gebeurd.

President Barack Obama houdt zich aan wat hij belooft, aldus Kerry, en de president heeft duidelijk gezegd dat met het gebruik van chemische wapens een ‘rode lijn’ is overschreden, en dat Assad daarvoor moet worden gestraft. ‘Niets doen zou onacceptabel zijn’, aldus Kerry.

Irak

Maar, benadrukte Kerry, Obama heeft ook beloofd dat militaire actie in Syrië beperkt zal zijn. Een militair ingrijpen zal niet vergelijkbaar zijn met de Irakoorlog van 2003 en ook is er in tegenstelling tot toen wél overtuigend bewijs voor de chemische wapens.

Uiteindelijk moet er een politieke oplossing voor Syrië worden gevonden, zei Kerry: ‘Het moet op de onderhandelingstafel gebeuren en wij zijn vastbesloten om dat te laten gebeuren’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.