buitenland

Keniaanse mannen tekenen contract voor delen vrouw

Door Anne-Marie Spermon - 26 augustus 2013

In Kenia probeert een vrouw via de rechter het voor elkaar te krijgen met twee mannen te mogen trouwen. Sylvester Mwendwa en Elijah Kimani beloven in een contract de vrouw eerlijk te zullen delen.

Dat melden Keniaanse media.

Vier jaar

In Kenia is polygamie algemeen geaccepteerd en wettelijk toegestaan, maar dit heeft meestal betrekking op één man, die meerdere vrouwen trouwt. Andersom is dit helemaal niet gebruikelijk, hoewel het volgens een specialist in familierecht striktgenomen niet verboden is.

De vrouw, die anoniem wil blijven, heeft al meer dan vier jaar een relatie met beide mannen. Toen die achter elkaars bestaan kwamen, zetten ze haar voor het blok, maar de vrouw weigerde een keuze tussen haar twee beminden te maken.

Contract

Een politieagent moest vervolgens tussen de ruziënde geliefden komen en had een inventieve oplossing: de twee zouden de vrouw moeten delen.
Na lang overleg tekenden beide mannen een zelfgemaakt contract, waarin ze niet alleen beloven vreedzaam samen te leven, maar zelfs de wens van de vrouw om met hen beiden te trouwen te accepteren. ‘Onze vrouw wil onze liefde niet missen’.

Geen detail is vergeten: zo zeggen ze bijvoorbeeld toe zich over elkaars eventuele kinderen te ontfermen.

Normen en waarden

Sommige dorpsleiders en -genoten vinden de situatie maar vreemd en ongepast. Volgens hen druist het verhaal recht in tegen de Afrikaanse normen en waarden.

De rechter vindt het dubbele huwelijk geen probleem, als de drie geliefden kunnen bewijzen dat deze vorm van polygamie voor hen daadwerkelijk een gewoonte is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.