buitenland

Kiescommissie: Mugabes partij wint parlementsverkiezingen

Door Anna Vossers - 02 augustus 2013

De partij van president Robert Mugabe heeft meer dan tweederde van de zetels gewonnen bij de parlementsverkiezingen in Zimbabwe. De kiescommissie maakte vrijdag bekend dat zijn partij ZANU-PF 142 van de 210 zetels in het nieuwe parlement mag innemen.

Met deze tweederdemeerderheid kan Mugabe’s partij grondwetswijzigingen doorvoeren zonder van andere partijen afhankelijk te zijn.

Tsvangirai

Mugabe’s belangrijkste tegenstander, oppositieleider Morgan Tsvangirai, liet eerder weten dat de verkiezingen van woensdag in de ogen van zijn partij ‘een grote farce’ waren. Volgens toezichthouder ZESN waren mogelijk een miljoen kiesgerechtigden bij de stembus weggestuurd. Daarnaast zouden mensen zijn gedwongen ‘assistentie’ bij het stemmen te accepteren.

Volgens waarnemers van de ontwikkelingsgemeenschap van zuidelijk Afrika, de SADC, zijn de verkiezingen ‘vrij en vreedzaam’ verlopen. Ook de Afrikaanse Unie noemt de stembusgang eerlijk.

Presidentsverkiezingen

De resultaten van de presidentsverkiezingen volgen vermoedelijk maandag. De 89-jarige president Robert Mugabe nam het op tegen de premier van zijn huidige kabinet, Morgan Tsvangirai (61). Zij namen het al tweemaal eerder tegen elkaar op in niet geheel democratische verkiezingen, in 2002 en 2008.

In 2008 won oud-vakbondsleider Tsvangirai met zijn Beweging voor Democratische Verandering de eerste ronde van de verkiezingen, maar de oppositieleider trok zich vervolgens terug in ronde twee. Vermoedelijk is hij met geweld bedreigd door Mugabe en zijn aanhangers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.