buitenland

Klokkenluider Bradley Manning krijgt 35 jaar cel

Door Anne-Marie Spermon - 21 augustus 2013

De Amerikaanse militair Bradley Manning is door een militaire rechtbank in Fort Meade veroordeeld tot 35 jaar cel. De 25-jarige Manning moet de gevangenis in voor het lekken van honderdduizenden geheime documenten naar onthullingswebsite WikiLeaks.

Naast de gevangenisstraf wordt Manning ook oneervol ontslagen als militair. Tegen hem was zestig jaar cel geëist, vooral omdat de aanklagers vinden dat deze zaak andere mogelijke klokkenluiders moet ontmoedigen.

In juli werd Manning al schuldig bevonden aan twintig delicten, waaronder spionage, diefstal en overtreding van computerwetten. Hij werd echter vrijgesproken van hulp aan de vijand. Als hij schuldig was bevonden aan landverraad, had Manning levenslang kunnen krijgen.

Excuses

Tijdens het proces bood de militair nog zijn excuses aan voor de ‘onverwacht grote gevolgen’ die zijn acties hadden. Hij verspreidde onder meer de beruchte video Collateral Murder, waarin is te zien hoe Amerikaanse gevechtshelikopters Iraakse burgers in Bagdad beschieten.

Manning zegt de staatsgeheimen te hebben gelekt zodat er een debat over de buitenlandse politiek en het defensiebeleid van de Verenigde Staten zou ontstaan. Hij was naar eigen zeggen gedesillusioneerd geraakt over de acties van het Amerikaanse leger in Irak, en kampte met een identiteitscrisis.

In 2010 werd de Amerikaanse klokkenluider tijdens zijn militaire dienst in Irak opgepakt. In de rechtbank sprak men over ‘het grootste lek’ in de geschiedenis van Amerika.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.