buitenland

Klokkenluider Bradley Manning wil verder als Chelsea

Door Tom Reijner - 22 augustus 2013

De 25-jarige Bradley Manning, de Amerikaanse militair en WikiLeaks-klokkenluider, wil voortaan leven als een vrouw. Hij heeft zich omgedoopt tot Chelsea Manning.

Dat blijkt uit een verklaring van Manning die werd voorgelezen in een televisieprogramma van de Amerikaanse zender NBC.

De klokkenluider werd woensdag tot een 35-jarige celstraf veroordeeld wegens het lekken van een grote hoeveelheid vertrouwelijke informatie van het Amerikaanse leger en ambassades. Manning lekte naar de WikiLeaks-site van Julian Assange.

Spionage

In juli werd Manning al schuldig bevonden aan twintig delicten, waaronder spionage, diefstal en overtreding van computerwetten.

Manning werd vrijgesproken van hulp aan de vijand, dat als landverraad wordt gezien. Hij had in dat geval levenslang kunnen krijgen.

Excuses

Manning heeft tijdens het proces excuses aangeboden. Hij verontschuldigde zich voor de ‘onverwachte gevolgen’ van zijn daden. Een legerpsychiater heeft verklaard dat Manning ten tijde van zijn daden emotioneel zwak was.

Hij voelde zich verlaten door familie en vrienden en had volgens de arts een geslachtsidentiteitscrisis. Manning wilde tijdens het proces al door het leven als vrouw, zegt de psychiater.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.