buitenland

Koning Marokko betreurt gratie pedofiel en doet onderzoek

Door Shari Deira - 04 augustus 2013

Koning Mohamed VI van Marokko is onder vuur komen te liggen nadat hij gratie heeft verleend aan een Spaanse pedofiel. De vorst had naar eigen zeggen geen idee van de misdaden van de man toen hij gratie verleende.

Dat staat in een verklaring die het koninklijk paleis van het Noord-Afrikaanse land heeft verspreid. Het paleis zal grondig onderzoek doen naar de vrijlating.

Onvrede

De Spanjaard was anderhalf jaar geleden veroordeeld tot dertig jaar celstraf. Hij kreeg dinsdag met 47 landgenoten gratie van de Koning op verzoek van zijn Spaanse ambtgenoot Juan Carlos, die Marokko vorige maand bezocht.

Zaterdag gingen Marokkanen in de stad Rabat de straat op uit onvrede over de vrijlating van de Spanjaard, die was veroordeeld voor de verkrachting van elf kinderen tussen de vier en vijftien jaar. De protesten werden hard uiteen geslagen door de politie.

Blunder

In de verklaring staat dat ‘de Koning niet geïnformeerd was over de aard van de misdaden die deze persoon heeft begaan’. Als hij dat wel had geweten, was het paleis nooit akkoord gegaan met de vrijlating van de man.

Koning Mohamed VI laat uitzoeken wie verantwoordelijk is voor de blunder. De man is inmiddels al uitgeleverd aan Spanje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.