buitenland

Kunstenaar vrijgesproken voor het brengen van Hitlergroet

Door Josefine van Enk - 14 augustus 2013

De Duitse kunstenaar Jonathan Meese, die werd vervolgd voor het brengen van de Hitlergroet, is woensdag vrijgesproken. Het Duitse Openbaar Ministerie had een boete van 12.000 euro geëist tegen de kunstenaar .

Het Duitse nieuwsblad Der Spiegel organiseerde het beruchte debat over grootheidswaanzin in de kunstwereld. Meese werd als expert uitgenodigd en promootte, tijdens een openbaar debat over kunst in juni vorig jaar, ‘het dictatorschap van de kunst’. Hij bracht er twee keer de Hitlergroet.

Strafbaar

Het uitbeelden van nazisymbolen is in Duitsland strafbaar, maar voor kunstuitingen wordt uitzondering gemaakt. In de grondwet is vrijheid in de kunst, wetenschap en het onderwijs vastgelegd.

Jonathan Meese verklaarde dat zijn Hitlergroet een kunstuiting was en vroeg om vrijspraak. Het was zijn bedoeling de de nazisymbolen uit hun context te halen en er satire mee te bedrijven. De kunstenaar benadrukte tegenstander van elke ideologie te zijn. De rechter ging mee in Meese’s redenering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.