buitenland

Man krijgt dertig jaar cel voor ‘aanslag’ op Federal Reserve

Door Shari Deira - 09 augustus 2013

Een rechtbank in New York heeft vrijdag een Bengaal veroordeeld tot dertig jaar celstraf voor het beramen van een aanslag op de Federal Reserve Bank in de stad. De man (22) was van plan het gebouw op te blazen.

Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis bekent dat hij een aanslag wilde plegen maar zegt dat hij de radicale islam heeft afgezworen. Hij zou nu van de Verenigde Staten houden, berichten Amerikaanse media.

Strijd

In een brief van vijf pagina’s probeerde Nafis de rechtbank nog te overtuigen van zijn bekering. ‘Ik verontschuldig mij tegenover het Amerikaanse volk,’ zei hij in de rechtszaal. ‘In het bijzonder wil ik mijn excuses aanbieden aan New York.’

De FBI legde vorig jaar contact met Nafis omdat hij op internetfora sprak over de islamitische strijd. Hij vertelde een undercover agent dat hij van plan was het gebouw van de Fed op te blazen. Samen met de agent deed hij er drie maanden over om ‘de aanslag’ voor te bereiden.

Hotel

Uiteindelijk leverden FBI-agenten hem een nepbom. Nafis had niets door en wilde met de explosieven een busje tot ontploffing brengen vanuit zijn hotelkamer in de buurt van het World Trade Center. Daar arresteerde de FBI de jongeman.

De bank in New York zijn volgens de FBI geen moment in gevaar geweest. Nafis had volgens de aanklagers contact met terreurgroep Al-Qa’ida.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.