buitenland

Marina Berlusconi wil haar vader niet opvolgen

Door Anna Vossers - 13 augustus 2013

Zakenvrouw Marina Berlusconi, de dochter van Silvio Berlusconi, wil haar vader niet opvolgen in de Italiaanse politiek. Dinsdag liet zij een persbericht uitgaan waarin ze alle geruchten hierover die sinds de veroordeling van Berlusconi rondgingen, ontkent.

‘Ik zeg het nog een keer, ik heb de mogelijkheid om de politiek in te gaan nooit zelfs maar overwogen’, schrijft Marina Berlusconi (47) in haar verklaring.

Veroordeling

Sinds Berlusconi in augustus werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar wegens belastingfraude, werd in Italië gespeculeerd over de mogelijke opvolging in Berlusconi’s partij Popolo della Libertà (PdL) door zijn oudste dochter Marina.

Zij leidt entertainmentbedrijf Fininvest, waartoe tv-imperium Mediaset, uitgeverij Mondadori en voetbalclub AC Milan behoren. Marina Berlusconi werd door het zakenblad Forbes uitgeroepen tot een van de machtigste vrouwen ter wereld.

Verbod

Volgende maand wordt duidelijk of Silvio Berlusconi (76) wordt uitgesloten van publieke functies, als de Italiaanse senaat zich over de veroordeling van de oud-premier buigt. Het verbod kan grote gevolgen voor de huidige regering hebben, waar de partij van Berlusconi deel van uitmaakt.

Berlusconi heeft geen voor de hand liggende politieke erfgenaam. Zijn dochter Marina zou de belangen van Berlusconi’s bedrijven kunnen verdedigen, en door de familieband zou hij via haar nog veel invloed kunnen uitoefenen. Berlusconi maakte eerder bekend dat hij een doorstart wil maken met zijn oude partij Forza Italia.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.