buitenland

Megaschikking voor hersenschade door American football

Door Anna Vossers - 29 augustus 2013

De Amerikaanse National Football League (NFL) heeft met duizenden voormalige American footballspelers een schikking getroffen voor in totaal 765 miljoen dollar (578 miljoen euro). Zij hadden gezamenlijk een aanklacht ingediend, omdat de organisatie het risico op hersenletsel in de sport had achtergehouden.

Dat meldt NBC Sports.

Risico’s

De NFL gaat een compensatiebedrag betalen aan spelers die ooit met hersenbeschadiging te maken kregen. Daarnaast vergoedt de organisatie ziekenhuisonderzoeken, een medisch onderzoeksprogramma en een deel van de juridische kosten.

De 4.5000 oud-spelers die de NFL aanklaagden, wijten hersenafwijkingen en problemen zoals dementie en depressie aan de fysiek zwaar belastende sport. Ze verwijten de NFL de risico’s van American football te hebben verzwegen.

Miljoenen

De uit te keren bedragen kunnen volgens de NFL oplopen tot 5 miljoen dollar (3,87 miljoen euro) voor oud-spelers met de ziekte van Alzheimer, 4 miljoen dollar (3 miljoen euro) voor nabestaanden van spelers die na hun dood de diagnose CTE kregen, en 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) voor oud-spelers met dementie.

Hoewel het om een groot bedrag gaat, zal de NFL de schikking wel kunnen betalen, meldt NBC Sports. De organisatie heeft een miljardenbegroting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.