buitenland

‘Migratie Bulgaren en Roemenen naar Duitsland zal verdubbelen’

20 augustus 2013

Duitsland krijgt volgend jaar te maken met een enorme toestroom van migranten uit Roemenië en Bulgarije. In 2014 schaft de Europese Unie (EU) de laatste beperkingen voor arbeidsmigratie in de twee landen af.

Onderzoekers van het Instituut voor Arbeidsmarkt- en Beroepsonderzoek (IAB) publiceerden dinsdag hun onderzoeksresultaten over de toenemende arbeidsmigratie.

Met de toestroom van Bulgaren en Roemenen naar Duitsland komt het migratieoverschot komend jaar naar schatting tussen de 100.000 en 180.000 te liggen. Vorig jaar was het migratieoverschot aan Bulgaren en Roemenen nog 71.000.

Politiek

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken kondigde zaterdag ‘code oranje’ af voor de Europese arbeidsmarkt. In een opiniestuk zegt Asscher dat zeker 12 procent van het personeel in de Nederlandse land- en tuinbouw uit Midden- en Oost-Europa komt.

Hij vreest dat laagopgeleiden in de rijkere Europese landen de dupe worden van het vrije verkeer van werknemers binnen de EU.

De PVV wil een debat met Asscher ‘waarin hij moet uitleggen hoe hij de hordes Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari 2014 bij de grens gaat tegenhouden’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.