buitenland

Militair Bradley Manning zegt sorry voor lekken informatie

Door Anna Vossers - 14 augustus 2013

De Amerikaanse militair en klokkenluider Bradley Manning (25) heeft zijn excuses aangeboden voor zijn daden. Hij zei woensdag voor de krijgsraad niet te hebben beseft dat het lekken van geheime informatie van het leger en ambassades schadelijk zou kunnen zijn.

‘Ik verontschuldig me voor de onverwachte gevolgen van mijn daden. De afgelopen drie jaar zijn een leerzame ervaring voor mij geweest’, zei Manning voor de militaire rechtbank van Fort Meade in Maryland in de Verenigde Staten.

Bradley was volgens de BBC rustig tijdens de zitting, en hij maakte notities van wat er werd gezegd. Toen een getuige sprak over hoe Manning de wereld wilde veranderen, werd hij emotioneel.

Diplomatieke schade

Bradley Manning staat terecht voor onder meer spionage. Hij heeft toegegeven honderdduizenden geheime documenten aan de website WikiLeaks te hebben doorgespeeld.

Eerder werd hij vrijgesproken van het zwaarste punt van de tenlastelegging: hulp aan de vijand. Hij kan tot negentig jaar gevangenisstraf krijgen voor de andere twintig aanklachten.

De aanklager benadrukt hoe de publicatie van de documenten de diplomatieke relaties van de Verenigde Staten negatief heeft beïnvloed. Manning zegt nooit de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te hebben willen schaden.

Vrouw

Een legerpsychiater heeft verklaard dat Manning ten tijde van zijn daden emotioneel zwak was – hij voelde zich verlaten door familie en vrienden en had volgens de arts een geslachtsidentiteitscrisis. Manning had in die tijd besloten dat hij zich wilde laten ombouwen tot vrouw, zegt de psychiater: ‘Dan staat je hele wereld op zijn kop’.

Tegelijkertijd was Manning gedesillusioneerd geraakt over wat het Amerikaanse leger in Irak deed. Hij wilde een debat over de buitenlandse politiek van Amerika en de rol van het leger daarin. Volgens de psychiater had Manning het idee dat het lekken van informatie ervoor zou zorgen dat de wereld anders zou gaan kijken naar de Irak-oorlog.

Manning werd in Irak gearresteerd in 2010, het jaar waarin klokkenluiderssite WikiLeaks begon met de publicatie van honderdduizenden geheime documenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.