buitenland

Mohamed ElBaradei stapt op als vicepresident van Egypte

Door Anna Vossers - 14 augustus 2013

Mohamed ElBaradei stapt op als vicepresident van Egypte. Hij heeft een ontslagbrief gestuurd aan waarnemend president Adly Mansour waarin hij zegt niet achter het geweld tegen de Moslimbroeders te staan.

ElBaradei wil geen verantwoordelijkheid dragen voor het bloedvergieten dat op dit moment plaatsheeft in Egypte, schrijft de voormalige baas van VN-atoomagentschap IAEA in zijn brief, die wordt geciteerd door persbureau Reuters. ElBaradei zegt daarin dat alleen mensen die voor ‘geweld, terrorisme en de meest extreme groeperingen’ staan, baat kunnen hebben bij het geweld dat woensdag door oproertroepen is gebruikt.

Terrorisme

‘Het is moeilijk voor me geworden om de verantwoordelijkheid te dragen voor beslissingen waarmee ik het niet eens ben, en waarvan ik de gevolgen vrees. Ik kan de verantwoordelijkheid voor geen enkele druppel bloed dragen,’ aldus de voormalig vice-president.

Volgens ElBaradei had de regering ook voor een vreedzamer oplossing kunnen kiezen in plaats vooor het neerslaan van de zitdemonstraties van de Moslimbroeders: ‘Er waren aanvaardbare oplossingen voorgesteld die tot een nationale consensus hadden kunnen leiden.’

Doden

De Egyptische oproerpolitie brak woensdag de zitdemonstraties van aanhangers van de Moslimbroederschap op. Het geweld dat daarbij werd gebruikt, heeft tot veel doden geleid. De Egyptische regering spreekt van 149 doden. Leden van de Moslimbroederschap hadden het eerder op woensdag al over tweehonderd doden.

De situatie in Egypte is erg onrustig. Waarnemend president Adly Mansour van Egypte kondigde woensdag de noodtoestand af in het hele land. De noodtoestand duurt een maand. In de steden Caïro, Alexandrië en Suez is ook een avondklok van 19.00 uur ’s avonds tot 06.00 uur ’s ochtends van kracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.