buitenland

Moslimbroederschap roept op tot protest op ‘dag van woede’

Door Shari Deira - 16 augustus 2013

De Moslimbroederschap heeft aanhangers in Egypte opgeroepen vrijdag opnieuw de straat op te gaan. De beweging wil met een landelijke ‘dag van woede’ demonstreren tegen het gewelddadige optreden van veiligheidsdiensten.

Dat staat in een schriftelijke verklaring met dreigende taal. ‘De laatste misdaad van de mensen achter de staatsgreep heeft ons alleen gesterkt in onze vastberadenheid om een einde aan ze te maken.’

Geweld

Het ministerie van Gezondheid verhoogde het officiële dodental bij de protesten donderdag naar 578 personen. Zeker 3.500 Egyptenaren raakten gewond. Volgens de Moslimbroederschap is het werkelijke dodental veel hoger en spreekt van 2.600 doden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zowel de Moslimbroeders als de veiligheidsdiensten opgeroepen een einde te maken aan het geweld en een weg te vinden naar nationale verzoening.

‘De raadsleden vinden het belangrijk dat een einde komt aan het geweld in Egypte en dat alle betrokken partijen maximale terughoudendheid tonen,’ zei VN-ambassadeur Maria Cristina Perceval na afloop van een bijeenkomst over de situatie in Egypte.

Brand

Veiligheidsdiensten hebben toestemming gekregen om met scherp te schieten als overheidsgebouwen worden bestormd. Donderdag staken aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi het kantoor van de gouverneur in Gizeh in brand.

Vanwege het bloedbad in Egypte heeft de Nederlandse regering de samenwerking met de Egyptische regering opgezegd. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) vindt het optreden van de oproerpolitie ‘schandalig‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.