buitenland

Mugabe: verliezers verkiezingen kunnen zelfmoord plegen

Door Tom Reijner - 12 augustus 2013

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft in een toespraak zijn politieke opponent Morgan Tsvangirai beledigd. ‘Degenen die de verkiezingen hebben verloren, kunnen zelfmoord plegen als ze dat willen,’ zei Mugabe. ‘Maar de honden zullen hun vlees niet eten.’

De 89-jarige Mugabe deed zijn uitspraken ter gelegenheid van Heldendag, maandag. Op die dag herdenkt Zimbabwe de strijd voor onafhankelijkheid. Zimbabwe werd in 1980 onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Verkiezingen

Tsvangirai noemde de Heldendag dit jaar ‘een dag van rouw’. De leider van de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) verloor de parlements- en presidentsverkiezingen op 31 juli van de zittende president Mugabe en zijn partij ZANU-PF.

Tsvangirai noemde de winst van Mugabe frauduleus. Hij tekende bij justitie beroep aan tegen de verkiezingsuitslag.

Geweld

Mugabe is sinds de onafhankelijkheid aan de macht in Zimbabwe. In 2008 ontaardden de verkiezingen in grootschalig geweld tegen MDC-kiezers.

Ook Tsvangirai zelf was doelwit: hij verbleef enkele dagen uit veiligheidsoverwegingen in de Nederlandse ambassade in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.