buitenland

‘Napalm ingezet tegen Syrische kinderen’

Door Anna Vossers - 30 augustus 2013

BBC-journalisten zijn maandag getuigen geweest van de nasleep van een gruwelijk incident in de noordelijke provincie Aleppo in Syrië. Minstens tien mensen kwamen om het leven en meer dan honderd tieners raakten gewond toen een brandbom een schoolplein raakte.

Mogelijk zat er in de brandbommen napalm of fosfor, meldt de BBC. De lichamen van de slachtoffers zijn namelijk bedekt met een witte substantie.

Regeringsleger

Ooggetuigen zeggen dat een gevechtsvliegtuig een voorwerp op een schoolplein in Orum al Kubra loosde. Daarop volgde een kleine explosie, gevolgd door veel vuur en rook.

Syrische oppositiegroepen zeggen dat het regeringsleger achter de aanval zit. Er zijn tijdens de burgeroorlog in Syrië al vaker onbevestigde berichten geweest overhet gebruik van brandbommen door Assad’s leger.

Napalm

Napalm is een stroperige benzine, die zich aan de huid hecht en bij ontbranding ernstige brandwonden veroorzaakt. De Verenigde Staten gebruikten napalm tijdens de Vietnamoorlog.

Volgens internationale verdragen –die Syrië niet heeft ondertekend– is het gebruik van brandbommen tegen burgers verboden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.