buitenland

Negatief reisadvies Libanon aangescherpt

Door Claartje Vogel - 31 augustus 2013

Reis niet naar Libanon als het niet noodzakelijk is. Dat is de strekking van het gewijzigde reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies is aangescherpt vanwege ontwikkelingen in buurland Syrië.

Nederlanders die al in Libanon zijn moeten ‘extra waakzaamheid betrachten’. Alle reizen naar Syrië vanuit Libanon worden afgeraden.

Grensgebieden

De ontwikkelingen in Syrië hebben effect op Libanon. Vooral in de grensgebieden is de burgeroorlog merkbaar. Daar zijn volgens het reisadvies meerdere gewapende groepen met elkaar in conflict.

Het ministerie zegt dat de grenzen niet duidelijk zijn afgebakend en dat ook in het land zelf de spanningen oplopen. Vooral rond het vrijdaggebed is er gevaar dat er rellen ontstaan tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen.

Bomaanslagen

In de sjiitische wijken in het zuiden van de hoofdstad Beiroet is bovendien gevaar voor bomaanslagen.

Het ministerie waarschuwt dat geweld in Libanon zich snel kan verspreiden. Wegen, grenzen, de luchthaven en zeehavens kunnen zonder vooraankondiging geblokkeerd raken, waardoor personen vast komen te zitten en gevaar lopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.