buitenland

‘Nietsvermoedende’ taxipassagiers Noorse premier kregen geld

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2013

Sommige schijnbaar spontane klanten, die de Noorse premier Jens Stoltenberg tijdens een undercover taxidienst rondreed, zijn door de partij van de premier betaald. Stoltenberg bestuurde een middag in juni anoniem een taxi, om zo zijn eigen burgers beter te leren kennen.

De Noorse Arbeiderspartij van Stoltenberg bevestigt dit aan de Britse omroep BBC, nadat de Noorse krant Verdens Gang tot deze ontdekking kwam.

Oprecht

Vijf van de veertien passagiers kregen 500 kronen (omgerekend 64 euro) om, zo werd hen verteld, mee te doen aan een promotiefilmpje voor de politieke partij.

De Noorse Arbeiderspartij moest toegeven dat deze vijf mensen van te voren wisten dat zij in een taxi moesten stappen, maar benadrukt ook dat de vijf van te voren geen idee hadden wie hun taxichauffeur zou zijn.

Hun verbazing, als zij erachter komen dat de Noorse premier achter het stuur zit, is dus wel degelijk oprecht, haastte een woordvoerder zich te zeggen.

Rijkunsten

Veel mensen reageerden enthousiast op de Facebook-video waarin de publiciteitsstunt van Stoltenberg als taxichauffeur te zien is.

Over zijn rijkunsten waren mensen minder te spreken. Omdat de premier een chauffeur heeft, is hij al acht jaar niet meer gewend auto te rijden, en zag hij de rem af en toe aan voor de koppeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.