buitenland

Nieuwe president Iran wil einde aan westerse sancties

Door Shari Deira - 04 augustus 2013

De nieuwe president van Iran Hassan Rohani roept het Westen op sancties tegen zijn land in te trekken en het land met respect te behandelen. Rohani belooft zijn bevolking een regering van wijsheid en hoop, die alle Iraniërs vertegenwoordigt.

De 64-jarige Rohani zei dat zondag tijdens zijn inauguratierede. Rohani is daarmee beëdigd als president van Iran na zijn verkiezingsoverwinning in juni.

Dialoog

De nieuwe president wil naar eigen zeggen betere betrekkingen met de Verenigde Staten, nadat de onderlinge banden 34 jaar waren onderbroken. Het Witte Huis verklaarde zich bereid de dialoog met de nieuwe regering aan te gaan over het kernprogramma van Iran, mits het land openheid van zaken geeft.

Rohani heeft zijn nieuwe kabinet aangewezen met daarin Mohammed Javad Zarif als minister van Buitenlandse Zaken. Hij was van 2002 tot 2007 VN-ambassadeur in New York en geldt als gematigd. De voordracht van bewindslieden moet nog worden goedgekeurd door het parlement.

Vrouwen

Volgens Rohani heeft Iran met zijn benoeming gekozen voor modernisering en ‘hoop’. Hij belooft de rechten van vrouwen te verbeteren en ‘de bemoeienis van de regering in het dagelijks leven terug te dringen’.

Of Rohani zijn beloftes waar kan maken, is nog maar de vraag. Uiteindelijk heeft ayatollah Ali Khamenei het laatste woord in Iran.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.