buitenland

Noord en Zuid-Korea praten weer over familiebezoeken

Door Annemarie van Ulden - 18 augustus 2013

Noord-Korea stemde zondag in met het voorstel van Zuid-Korea om te praten over het hervatten van de familiebezoeken. Er zal ook gesproken worden over het hervatten van lucratieve reizen in Noord-Korea, georganiseerd door Zuid-Korea.

Dit meldde Noord-Koreaanse staatsmedia en het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag.

Vanaf 1998 was het mogelijk voor Zuid-Koreanen familie te bezoeken in toeristenoord Kumgang. In 2008 werd het bezoek verboden, nadat een Noord-Koreaanse militair een toerist had doodgeschoten die in verboden gebied wandelde.

Reizen

Vrijdag praten de landen met elkaar over het hervatten van de familiereünies. Als ze eruit komen, zal het eerste bezoek plaatshebben op 19 september.

Ook zal er – op verzoek van Noord-Korea – gesproken worden over het hervatten van de lucratieve reizen in Noord-Korea, georganiseerd door Zuid-Korea. Sinds juni praten de landen weer met elkaar en wordt er onderhandeld.

Mensenrechten

De Verenigde Naties kondigden zondag ook aan een commissie te hebben ingesteld die onderzoek gaat doen naar de mensenrechten in Noord-Korea. De eerste hoorzitting van dit onderzoek is aanstaande dinsdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.