buitenland

Noorwegen sluit vijftien ambassades in Midden-Oosten en Afrika

Door Shari Deira - 05 augustus 2013

Ook Noorwegen sluit maandag vijftien ambassades in het Midden-Oosten en Afrika. Het land neemt deze stap in navolging van de Verenigde Staten, die diplomatieke posten hebben gesloten in 21 landen.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het dichtgooien van de ambassades maandag bekendgemaakt. Ook de post in Saudi-Arabië sluit.

Telefoontjes

Het ministerie vreest, evenals Amerika, voor een grote terroristische aanslag. De Noorse ambassades behandelen nog wel telefoontjes en e-mails maar zijn niet langer toegankelijk voor publiek.

Autoriteiten zullen de situatie goed in de gaten houden om vast te stellen hoe lang de ambassades dicht blijven. Minister Frode Andersen (Buitenlandse Zaken) van Noorwegen wilde verder niet te veel details vrijgeven.

Reisadvies

Nadat Amerika verschillende ambassades sloot, deden België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland hetzelfde in Jemen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag weten dat de diplomatieke post in Jemen zeker tot en met 12 augustus dichtblijft vanwege de verhoogde terreurdreiging in het Midden-Oosten. Ook gaf het ministerie een negatief reisadvies uit voor het land. Alle reizen naar Jemen worden ontraden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.