buitenland

Obama ‘extreem teleurgesteld’ over asiel Snowden

Door Claartje Vogel - 02 augustus 2013

De Amerikaanse president Barack Obama is zeer teleurgesteld in Rusland over het besluit een jaar asiel te verlenen aan Edward Snowden. Het besluit is ‘niet bevorderlijk’ is voor de band tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Dat zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

Afspraak

Het besluit ondermijnt de jarenlange samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten bij het handhaven van wetten. Obama overweegt om zijn afspraak met de Russische president Vladimir Poetin dit najaar af te zeggen.

Obama heeft persoonlijk gelobbyd bij Poetin om de gezochte Amerikaan Snowden uit te leveren aan Amerika. Poetin gaf hier geen gehoor aan en verleende Snowden een jaar asiel in Rusland. De voormalig CIA-medewerker verliet donderdag na meer dan een maand de transitzone van luchthaven Moskou.

Dank

Zijn vader, Lonnie Snowden, bedankte Rusland op de Russische staatstelevisie. Ook Wikileaks is dankbaar en noemt het een ‘overwinning voor de rechtstaat’.

De voormalig CIA- en NSA-medewerker verblijft volgens zijn advocaat op een ‘veilige, geheime plaats’. Snowden wordt gezocht door de Verenigde Staten, omdat hij gevoelige informatie van de veiligheidsdiensten doorspeelde aan de media.

Zuid-Amerika

Op 23 juni vluchtte Snowden vanuit Hongkong naar Moskou waar hij tot gisteren op de luchthaven verbleef. Even werd gedacht dat Snowden meteen via Cuba zou doorvliegen naar Ecuador, maar dat ging niet door omdat zijn paspoort werd ingetrokken door de Amerikaanse overheid.

Volgens Snowdens advocaat is de Amerikaan niet van plan om meteen door te reizen naar Zuid-Amerika nu hij het Russische vliegveld mag verlaten. Venezuela, Bolivia en Ecuador hebben hem asiel aangeboden, als hij daarom zou vragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.