buitenland

Obama houdt Assad verantwoordelijk voor gifgasaanval

Door Shari Deira - 29 augustus 2013

De Amerikaanse president Barack Obama houdt het Syrische regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de inzet van chemische wapens, waardoor honderden Syriërs om het leven zijn gekomen.

Obama zegt niet te geloven dat de oppositie van Syrië achter de vermeende gifgasaanval zit. Wat voor gevolgen deze conclusie heeft, is nog niet duidelijk.

Besluit

Volgens Obama hebben de Verenigde Staten deze conclusie getrokken na bestudering van het bewijs. Ondanks dit oordeel heeft Amerika nog geen besluit genomen over hoe nu verder te gaan met Syrië.

Met een eventuele militaire actie, denkt Obama een chemische aanval in de toekomst te kunnen voorkomen. Ook zou het positieve invloed kunnen hebben op de nationale veiligheid van Amerika op de lange termijn. Hij is niet uit op een langdurige oorlog.

Obama zei eerder dat Syrië met de inzet van chemische wapens een ‘rode lijn’ zou overschrijden. Als Amerika niet overgaat tot een aanval, zou het geloofwaardigheid van de Amerikaanse president aantasten.

Volk

Voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden riep Obama woensdag op de volksvertegenwoordiging en het Amerikaanse volk uit te leggen hoe hij denkt over een eventuele militaire actie tegen het regime van Syrië.

Donderdag om 16.00 uur praat een deel van de Tweede Kamer over de situatie in Syrië. De vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken gaat in gesprek met minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.