buitenland

Obama zegt gepland gesprek met Poetin af

Door Tom Reijner - 07 augustus 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin afgezegd. De twee wereldleiders zouden elkaar ontmoeten ter voorbereiding van de G20-top in St. Petersburg, Rusland, op 5 en 6 september.

Dat meldt nieuwszender CNN woensdag.

In een verklaring van het Witte Huis wordt het tijdelijk asiel van NSA-klokkenluider Edward Snowden in Rusland als een van de redenen genoemd.

Uitlevering

Snowden zat vanaf eind juni in de transferzone van een vliegveld in Moskou. De Russische autoriteiten verleenden hem tijdelijk asiel, zodat hij de transferzone kon verlaten.

De Amerikanen, geërgerd over de staatsgeheimen die Snowden lekte, vroegen voortdurend om zijn uitlevering. Rusland wilde echter niet aan het uitleveringsverzoek voldoen. Volgens Poetin mag Snowden zich als een vrij man bewegen, omdat hij niets heeft misdaan.

Koude Oorlog

De weigering van de Russen verleidde Obama eerder vandaag tot gepeperde uitspraken. In een interview met nieuwszender NBC zei Obama dat ‘de Russische regering soms vervalt in het denken en de mentaliteit van de Koude Oorlog’. Hij riep de Russen op om ‘naar de toekomst te kijken’.

Obama gaat overigens wel naar de G20-top. In plaats van het Kremlin brengt hij voorafgaand aan de top een bezoek aan Zweden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.