buitenland

Obama’s veiligheidsteam bijeen voor reactie op Syrië

Door Claartje Vogel - 24 augustus 2013

Leden van het Amerikaanse veiligheidsteam komen zaterdag samen om te bespreken hoe zij gaan reageren op de vermeende gifgasaanval in Syrië deze week. Waarschijnlijk zal ook president Barack Obama aanwezig zijn.

Dat zeggen bronnen binnen de Amerikaanse regering tegen persbureau Reuters.

Gifgasaanval

Er is geen bevel gegeven voor voorbereiding op een operatie tegen Syrië, maar Amerika denkt wel na over acties na de gifgasaanval eerder deze week. Uit voorlopige conclusies van Amerikaans en Europees onderzoek bleek vrijdag dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad deze week chemische wapens heeft gebruikt vlakbij de hoofdstad Damascus. Er wordt nog gezocht naar harder bewijs.

De Amerikaanse topgeneraal Martin Dempsey zal de opties voor een reactie uiteenzetten voor de president. Hij waarschuwde de regering eerder deze week nog voor militaire bemoeienis in Syrië, omdat dit de problemen in het land niet zomaar oplost. Hij is bang dat de Verenigde Staten alleen maar dieper in het conflict verstrikt raken.

Dure oorlog

De president lijkt het met hem eens te zijn. Obama zei tegen nieuwszender CNN dat hij het voorlopig niet ziet zitten om de VS in een nieuwe dure oorlog in Syrië te storten. De Amerikaanse president vindt het vermeende gebruik van chemische wapens door het Syrische regime zeer zorgelijk, maar hij heeft geen haast om Amerikanen in een dure interventie te slepen.

Waarschijnlijk valt er zaterdag nog geen besluit over de respons van de VS, zegt de bron van Reuters.

Kruisraketten

Een van de mogelijkheden is het afvuren van kruisraketten. De Verenigde Staten hebben vier marineschepen in de Middellandse Zee die deze raketten kunnen afschieten. Een bron binnen het leger zegt dat de marine-activiteiten van de VS in de buurt van Syrië zijn uitgebreid: een schip dat zou terugkeren na een missie is bijvoorbeeld toch in het gebied gebleven.

De aanval met kruisraketten kan pas plaatshebben als de president toestemming geeft. Tegen CNN zei Obama dat het maar de vraag is of het internationaal recht zo’n aanval zou toelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.