buitenland

Oekraïener die 52 moorden pleegde is overleden

Door Anna Vossers - 27 augustus 2013

In een Oekraïense gevangenis is een seriemoordenaar die zeker 52 moorden pleegde, overleden. Hij was in 1999 ter dood veroordeeld, maar voordat deze straf kon worden uitgevoerd, werd de doodstraf in Oekraïne afgeschaft.

De seriemoordenaar Anatoly Onoprienko, door de Oekraïense politie en in de media ook wel Terminator genoemd, overleed op 54-jarige leeftijd in zijn cel in de plaats Zhytomir. De oorzaak van zijn dood was vermoedelijk een hartaanval, meldt persbureau Reuters dinsdag.

Brute moorden

Terminator pleegde van 1989 tot 1996 zeker 52 vaak zeer gewelddadige moorden, meestal in huizen in westelijk en centraal Oekraïne. Hij gebruikte onder meer jachtgeweren, pistolen en bijlen om hele families af te slachten. Na de moordpartij stak hij het huis waar hij de moorden had gepleegd doorgaans in brand om het bewijsmateriaal te vernietigen.

Als er getuigen waren, schuwde Anatoly Onoprienko er niet voor ook deze van het leven te beroven.

Wereldrecord

Ten tijde van zijn veroordeling in 1999 zou hij volgens de BBC een persbericht hebben verstuurd, waarin hij schreef het ‘wereldrecord moorden plegen’ te hebben willen verbreken.

Hoewel hij ter dood was veroordeeld, is die straf nooit uitgevoerd. In 2000 werd de doodstraf afgeschaft en werd Onoprienko’s straf omgezet in levenslang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.