buitenland

Olympisch Comité wil opheldering Rusland over anti-homowet

Door Josefine van Enk - 09 augustus 2013

Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Jacques Rogge vraagt Rusland om opheldering over de anti-homowet die tijdens de winterspelen in Sotsji van kracht is. De laatste dagen is veel commotie ontstaan over de Russische wet.

De Belgische Rogge vindt de olympische gedachte helder: ‘Sport is een mensenrecht en moet toegankelijk zijn voor iedereen, zonder te denken aan ras, geslacht of seksuele geaardheid,’ schrijft het AP.

De anti-homowet in Rusland verbiedt het verspreiden van informatie over homoseksualiteit en legt fikse boetes op voor het organiseren van een gay parade.

Garanties

De voorzitter geeft aan dat de Russische autoriteiten hebben gegarandeerd dat de anti-homowet tijdens de Spelen geen problemen oplevert. Het IOC wacht nog op verdere verduidelijking van Rusland voordat wordt bepaald wat hun standpunt is. De problemen liggen volgens Rogge vooral bij vertalingen.

Het Comité meldde eerder nog dat het van Rusland garantie hadden gekregen dat de wet tijdens de Spelen niet van kracht zou zijn, maar dit werd later door de Russische minister van sport Vladimir Moetko ontkend.

Internationaal protest

De afgelopen dagen klonk internationaal protest tegen de Russische anti-homowet. Zo vroeg acteur Stephen Fry aan het IOC de winterspelen te boycotten, zijn in New York 34.000 handtekeningen verzameld tegen de wet en riep homobelangenorganisatie COC gemeente Amsterdam op de vergunning voor een Russisch concert op het Museumplein in te trekken.

De comotie gaat niet alleen over de nieuwe wet, maar ook over homoseksuelen en lesbiennes die in Rusland door neo-nazi’s en nationalisten in de val worden gelokt. De filmpjes van de ‘opvoedende’ gesprekken en martelingen worden op internet verspreid. Een van de slachtoffers overleed deze week aan zijn verwondingen.

Onbegrip

Minister Moetko begrijpt de commotie over de anti-homowet niet: ‘Naast deze wet hebben we nog een grondwet die het recht van alle burgers op een privéleven en privacy garandeert.’

Hij roept critici op te kalmeren omdat de rechten van de atleten worden beschermd, maar vindt ook dat de wet van het land waarin je verblijft, moet worden gerespecteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.