buitenland

‘Onderzoek: chemische wapens ingezet bij Damascus’

Door Shari Deira - 23 augustus 2013

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad heeft deze week chemische wapens gebruikt vlakbij de hoofdstad Damascus. Dat zijn de eerste voorlopige conclusies van het onderzoek van de Verenigde Staten en Europese landen.

Bronnen bij westerse veiligheidsdiensten zeggen dat vrijdag tegen persbureau Reuters. De ingewijden benadrukken dat het gaat om voorlopige conclusies en dat er nog naar aanvullend bewijs wordt gezocht.

Sporen

Badr Jamous, secretaris-generaal van de Syrische oppositie, zei eerder vandaag dat tegenstanders van Assad erin zijn geslaagd om sporen van de vermeende gifgasaanval het land uit te smokkelen. De sporen zijn naar het buitenland gebracht voor onderzoek door experts, zegt Jamous.

Bij de vermeende gifgasaanval zouden honderden doden vallen. De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte vrijdag dat de wereld meer te weten moet komen over de inzet van chemische wapens.

Hij riep Assad op mee te werken aan onderzoek. ‘Wat we hebben gezien wijst erop dat dit een grote gebeurtenis is,’ zei Obama. De president noemde de situatie zorgelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.