buitenland

Opnieuw Nederlandse alpinist door val omgekomen

Door Anne-Marie Spermon - 16 augustus 2013

In Montenegro is donderdagavond een Nederlandse alpinist omgekomen. Een tweede Nederlander, die met het slachtoffer aan het klimmen was, bleef ongedeerd.

De twee mannen beklommen de 2.522 meter hoge berg Durmitor toen een van hen viel en in een ravijn stortte. Zijn metgezel belde onmiddellijk de Montenegrijnse politie; het slachtoffer lag bewegingloos in het ravijn.

Reddingsactie

In alle paniek kon de ongedeerde man niet precies vertellen waar de klimmers zich op het moment van het ongeluk bevonden. Er werd daarom een reddingsactie op touw gezet, waarbij een team van acht man op zoek ging naar de twee.

Toen zij de alpinisten uiteindelijk vonden, was het slachtoffer al overleden.

Zesde dode

Het ongeluk in Montenegro is het zesde alpinistendrama in korte tijd. Woensdag overleed een 29-jarige Nederlander na een val in het Franse Mont Blancmassief.

Een dag eerder kwamen twee Italianen daar om het leven toen zij werden overvallen door een lawine. Zaterdag werden de lichamen van een vermiste Fransman en Zwitser gevonden die in hetzelfde gebied, na waarschijnlijk een val van honderden meters, in een ravijn waren gestort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.