buitenland

Oproerpolitie ontruimt kampen Morsi-aanhangers in Caïro

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

De Egyptische oproerpolitie is woensdag begonnen met de ontruiming van kampen met Morsi-aanhangers in de Egyptische hoofdstad Caïro. Er zouden enkele doden zijn gevallen, hoeveel is nog onduidelijk.

Volgens de Moslimbroederschap zijn zeker vijftien Egyptenaren om het leven gekomen. De Egyptische staatstelevisie zegt dat er één dode is gevallen aan de kant van de politie.

Kampen

Aanhangers van ex-president Mohammed Morsi, die uitkwam voor de Moslimbroederschap, voeren al zes weken actie bij de Rabaa al-Adawiya-moskee in het noordoosten van Caïro en de universiteit van de stad.

Het leger waarschuwde al eerder dat het de kampen zou ontruimen maar wachtte hiermee om bloedvergieten te voorkomen. Bij eerdere ontruimingen kwamen tientallen Egyptenaren om het leven. De aanhangers van Morsi eisen dat de afzetting van hun president ongedaan wordt gemaakt.

Traangas

Bij de ontruiming van de kampen gebruikt de oproerpolitie traangas. Straten in de buurt werden afgezet en politiehelikopters vlogen boven het gebied. Ook stonden er legervoertuigen klaar.

De Moslimbroederschap riep aanhangers thuis op om naar de kampen te komen om gewonde betogers naar het ziekenhuis te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.