buitenland

Oud-president Christian Wulff in november voor de rechter

Door Suzanne Elias - 27 augustus 2013

De Duitse oud-president Christian Wulff moet zich voor de rechter verantwoorden. Hij wordt verdacht van zelfverrijking in zijn tijd als minister-president van de deelstaat Nedersaksen.

Dat heeft de regionale rechtbank van Hannover dinsdag laten weten aan zijn advocaten.

Affaire

Wulff (54) trad februari vorig jaar af na een ambtstermijn van 598 dagen, vanwege een maandenlang voortdurende affaire om een goedkope lening voor zijn huis en gratis vakanties.

Hij zette zich in ruil voor onder meer hotelovernachtingen in voor projecten van derden. Zelf zegt hij dat hij die vakanties te danken had aan bevriende ondernemers in zijn tijd als minister-president van de deelstaat Nedersaksen.

Aangeklaagd

Aanleiding van het proces tegen Wulff is een reis in oktober 2008. De christendemocratische politicus bezocht toen in München het Oktoberfest, ’s werelds grootste bierfestival.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een voormalig president van Duitsland is aangeklaagd door het Openbaar Ministerie, en de zaak sleept al lang voort. Eerder werd hem corruptie ten laste gelegd, maar de aanklacht is afgezwakt. In april sloeg Wulff een schikkingsvoorstel voor een boete van 20.000 euro af.

Volgens de Duitse website stern.de maakten Wulff en zijn vrouw Bettina 235.000 euro winst met de verkoop van het huis wat de oud-president zijn carrière kostte. Het proces begint 1 november.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.