buitenland

‘Oud-president Mubarak komt mogelijk deze week vrij’

Door Tom Reijner - 19 augustus 2013

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak wordt mogelijk deze week vrijgelaten uit de Tora-gevangenis in Caïro. De aanklager verdenkt Mubarak niet meer van corruptie.

Dat laat zijn advocaat weten. Die verwacht dat een andere corruptiezaak tegen de oud-president ook komt te vervallen deze week.

Medeplichtig

Mubarak staat nog wel terecht voor medeplichtigheid aan moord. Mubarak zou zich onvoldoende hebben ingezet om een einde te maken aan de moord op 800 demonstranten tijdens de opstand tegen zijn dertigjarige bewind. In juni 2012 werd hij schuldig bevonden en tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Aanklagers van het Openbaar Ministerie in Egypte wilden echter dat hij de doodstraf zou krijgen. Zij gingen daarom in hoger beroep. Ook de verdedigers van Mubarak deden dat.

In april van dit jaar werd het hoger beroep opgeschort. Het is onduidelijk wanneer het proces wordt hervat.

Val

In januari 2011 brak er een opstand uit tegen zijn bewind. Een van de redenen om tegen het bewind van Mubarak te demonsteren was de wijdverbreide corruptie in Egypte.

Na weken van protesten kwam Mubarak in februari van dat jaar ten val. Sindsdien kampt hij met ernstige hartproblemen en moest hij liggend op een bed voor de rechter komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.