buitenland

Pakistan: arts die Bin Laden opspoorde krijgt nieuw proces

Door Tom Reijner - 29 augustus 2013

De Pakistaanse arts Shakil Afridi, die in 2011 de CIA hielp Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden op te sporen, krijgt een nieuw proces. De rechtbank in het Pakistaanse Peshawar heeft het vonnis van 33 jaar gevangenisstraf vernietigd.

De arts werd veroordeeld voor banden met de in Pakistan verboden terreurbeweging Lashar-e-Islam, schrijft de Pakistaanse krant Dawn donderdag.

Nepvaccinatie

Afridi zette in Abbottabad, de Pakistaanse stad waar Osama bin Laden zich schuilhield, een nepvaccinatieprogramma op. Op die manier kon de arts DNA-materiaal verzamelen om zo de aanwezigheid van Bin Laden in Abbottabad te bewijzen. De Al-Qa’ida-leider werd onder meer op basis van die informatie door een Amerikaans commando in zijn huis gedood.

Vanwege de hulp die de arts bood, leidde het vonnis tot irritatie bij de Verenigde Staten. Of die irritatie van invloed is geweest op de vernietiging van het vonnis is niet bekend. Wel hebben de Verenigde Staten volgens de Pakistaanse website 33 miljoen euro aan hulpgelden achtergehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.