buitenland

‘Palestijnen blazen vredesbesprekingen met Israël af’

Door Tom Reijner - 26 augustus 2013

De Palestijnse Autoriteit heeft de vredesbesprekingen met Israël afgeblazen. De besprekingen zouden maandag plaatshebben in Jericho, een stad op de Westelijke Jordaanoever in Palestijns gebied.

Dat meldt een bron van de Palestijnse Autoriteit maandag volgens Israëlische media. Het is niet duidelijk of er sprake is van uitstel van de besprekingen, of dat de besprekingen in een later stadium worden hervat.

Beslissing

Die beslissing volgt op de dood van drie Palestijnen in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever, vlakbij Jeruzalem, eerder vandaag.

Israëlische gevechtseenheden betraden het Palestijnse gebied om Palestijnen te arresteren die van terrorisme worden verdacht.

Toen de eenheden bij het huis van een van de verdachten stonden, werden zij door de jongeren omsingeld. Daarop loste het leger enkele schoten, waardoor drie jongeren dodelijk werden getroffen.

Besprekingen

Het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen was na jaren van stilte hervat. Eind juli spraken voor het eerst in drie jaar vertegenwoordigers van premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas met elkaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zat het overleg tussen de vertegenwoordigers tijdens een diner voor. Kerry sprak van een ‘heel bijzonder moment’. De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte wel dat er ‘moeilijke keuzes’ moesten worden gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.