buitenland

Partij Mugabe claimt winst verkiezingen in Zimbabwe

Door Anna Vossers - 01 augustus 2013

Een belangrijk lid van de partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de overwinning in de verkiezingen opgeëist. Volgens de belangrijkste oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering, is er sprake van ‘monumentale fraude’.

‘Deze verkiezingen zijn voor ons. We hebben de Beweging voor Democratische Verandering begraven. We hebben er nooit aan getwijfeld dat we zouden winnen,’ zou de bron van Mugabes partij ZANU-PF tegen persbureau Reuters hebben gezegd.

Verboden

Het is in Zimbabwe officieel strafbaar om voortijdig verkiezingsresultaten bekend te maken. De verwachting is dat de officiële uitslag binnen vijf dagen bekend is. Als geen van de presidentskandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, volgt op 11 september een tweede ronde.

De Nederlander Peter Hermes, politiek adviseur van Morgan Tsvangirai, de belangrijkste oppositieleider, zei bij BNR dat er ernstig gefraudeerd is. Volgens hem staan meer dan 300.000 dubbel op de kieslijst. Daarnaast zouden bij de meeste stembureaus tientallen kiezers zijn weggestuurd. Daarnaast zouden veel mensen zijn gedwongen ‘assistentie’ in het stemhokje te accepteren.

Twee keer eerder

Woensdag konden ongeveer 6 miljoen Zimbabwanen stemmen voor presidents-, parlements- en lokale verkiezingen. President Mugabe en huidig premier Tsvangirai (61) namen het al tweemaal eerder tegen elkaar op in niet geheel democratische verkiezingen, in 2002 en 2008.

In 2008 won oud-vakbondsleider Tsvangirai met zijn Beweging voor Democratische Verandering de eerste ronde van de verkiezingen, maar de oppositieleider trok zich vervolgens terug in ronde twee. Vermoedelijk is hij met geweld bedreigd door Mugabe en zijn aanhangers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.