buitenland

Premier Erdogan: Veiligheidsraad moet bijeenkomen om Egypte

Door Shari Deira - 15 augustus 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) op bij elkaar te komen vanwege het ‘bloedbad’ in Egypte. Volgens Erdogan kan de wereld niet langer toekijken.

‘Degenen die stil toekijken naar dit bloedbad zijn even schuldig als degenen die het uitvoerden. De VN-Veiligheidsraad moet snel bijeenkomen,’ zegt Erdogan tijdens een persconferentie in Ankara.

Noodklok

De nacht van woensdag op donderdag is rustig verlopen. De interim-regering van Egypte kondigde woensdagavond de noodtoestand af en stelde een noodklok in voor grote steden als Caïro, Alexandrië en Suez. Egyptenaren mochten tussen 19.00 en 06.00 uur niet de straat op.

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen bij de ontruiming van protestkampen van Morsi-aanhangers. Het ministerie van Gezondheidszorg zegt dat er meer dan 320 Egyptenaren zijn omgekomen en 3.000 mensen gewond zijn geraakt.

De Moslimbroederschap heeft donderdag bezworen dat de partij op een vreedzame manier een eind wil maken aan ‘de militaire staatsgreep’.

Reisadvies

Intussen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland het reisadvies voor Egypte aangescherpt. Alle reizen naar Egypte met een andere bestemming dan hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden.

Nederlanders in andere Egyptische gebieden moeten overwegen of hun verblijf nog noodzakelijk is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.