buitenland

Premier Rajoy: corruptieschandaal slecht voor Spanje

Door Shari Deira - 01 augustus 2013

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich vergist door vertrouwen te hebben in de voormalige penningmeester van zijn Partido Popular. De beschuldigingen van corruptie en manipulatie aan zijn adres zijn niet waar.

Dat zei Rajoy donderdag in het Spaanse parlement. Hij moet zich verantwoorden voor het corruptieschandaal binnen zijn partij.

Fonds

De Spaanse premier zegt dat hij penningmeester Luis Bárcenas niet had moeten vertrouwen. Rajoy wordt beschuldigd van fraude maar wist naar eigen zeggen niets af van de praktijken die speelden binnen zijn partij.

Bárcenas zou een illegaal fonds hebben beheerd waar onder anderen bouwmagnaten geld stortten. Uit het fonds werden politici betaald. Rajoy benoemde Bárcenas in 2008 persoonlijk omdat hij dacht dat Bárcenas de functie verdiende. ‘Ik had het mis,’ reageert Rajoy nu.

Imago

Rajoy zegt nu dat de hele affaire slecht is voor het imago van Spanje en de Spaanse politiek. Het is de eerste keer dat de premier zich tegenover het parlement moet verantwoorden over de kwestie.

De affaire heeft gezorgd voor protesten in Spanje en enkele politieke partijen vragen om het vertrek van Rajoy. Rajoy lijkt niet bereid op te stappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.