buitenland

President Obama: meer openheid over afluisterprogramma’s

Door Shari Deira - 09 augustus 2013

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat er meer openheid komt over controversiële afluisterprogramma’s. Hiervoor moet de antiterreurwetgeving worden aangepast.

Onderdelen die te maken hebben met het verzamelen van telefoongegevens en andere informatie gaan op de schop, kondigde Obama vrijdag aan tijdens een persconferentie.

Misbruik

Voor de maatregelen gaat Obama een beroep doen op het Amerikaanse congres. ‘We kunnen en moeten transparanter zijn,’ zegt Obama. Hij staat nog steeds voor het dagelijks verzamelen van telefoongegevens.

Obama is ervan overtuigd dat inlichtingendienst NSA geen misbruik maakt van de gegevens die het verzamelt. Toch is het goed dat er vraagtekens bij het beleid worden gezet.

De president pleitte verder voor een soort ombudsman voor de inlichtingenwereld. Die zou problemen rond burgerrechten ter sprake moeten brengen.

Boycot

Tijdens de persconferentie reageerde Obama ook op de roep om de Olympische Winterspelen te boycotten. Hij zou een boycot niet gepast vinden. De president benadrukte dat hij het niet eens is met het beleid: ‘Niemand is meer beledigd dan ik over sommige anti-homowetgeving in Rusland.’

Over de relatie tussen Amerika en Rusland zei Obama dat deze even is bekoeld en dat hij de relatie heroverweegt vanwege de houding van president Vladimir Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.